luni, 9 decembrie 2013

WindEEE sau îndrăzneala de a depăşi limitele. Proiecte mondiale cu semnături româneşti: windEEE Dome, primul "tunel" hexagonal din lume destinat studiul vânturilor extreme.

                            

                                   WindEEE , the audacity to get beyond the limits


               "Existăm atâta timp cât cineva își amintește de noi.”
                                                                                                          
                                                                        Carlos Ruiz Zafón , În umbra vântului



La 25 de kilometri de campusul Universităţii Western Ontario din oraşul London, regiunea Ontario (Canada), se află Advanced Manufacturing Park – pe scurt, un parc tehnologic aflat încă în fază relativ  incipientă de dezvoltare.

Image

https://www.google.com/#q=Advanced+Manufacturing+Park+London+ontario

Aici se află, însă, deja, primul “tunel” “hexagonal din lume destinat studiului efectelor tridimensionale ale vântului în circumstanţe catastrofice” – am citat din prezentarea oficială - , cum ar fi  tornadele, ca să dau doar un singur exemplu. 
Se numeşte WindEEE Dome – pe scurt, WindEEE – şi poartă o semnătură românească: Horia Hangan,  prof.dr. la Facultatea de Inginerie a Universităţii Western Ontario din London, Ontario şi director al institutului asociat, WindEEE Research Instititute.























WindEEE Dome s-a construit, însă, la propriu dar mai ales la figurat, pe competenţele şi tradiţia clădite aici, la Facultatea de Inginerie a Universităţii Western Ontario din London, Ontario,  în anii '60, de primul inginer specializat în ingineria vânturilor, Alan Davenport, cel căruia i se datorează primul tunel de vânt construit la această facultate în ceea ce se numeste The Boundary Layer Wind Tunnel Laboratory , http://www.blwtl.uwo.ca dar şi cel de-al doilea tunel, construit tot aici, în anii '80.

http://www.blwtl.uwo.ca













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu